Chronische pijn

Yvonne van de Ven is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met chronische pijn. Deze behandeling bestaat uit diverse onderdelen zoals inzicht krijgen in factoren die effect hebben op de pijn en hoe deze te beïnvloeden zijn, het stapsgewijs opbouwen van activiteiten, alternatieven in bewegen leren ontdekken.

Hiervoor combineert zij coaching met oefentherapie.

 

Wat is chronische pijn?

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.

“Ik ben niet meer gefocust op wat ik heb, maar hoe ik daarmee omga. Ik ben er daarom minder mee bezig en kan de pijn soms zelfs even helemaal vergeten” – Patiënt J. de V.

 

Behandeling.

Gestart wordt met het in kaart brengen van de oorzaken van uw pijn, uw ervaring van de pijnklachten en hoe u hiermee omgaat. Samen met uw therapeut stelt u vervolgens haalbare doelen op. Uitgangspunt hierbij is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven verbetert.

Tijdens de behandeling is uw oefentherapeut als het ware uw coach. Samen met de oefentherapeut gaat u met uw eigen doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit ‘normaal leven en werken’ en voor de ander ‘beter omgaan met spanningen’.

“Ik was altijd gewend dat ik te horen kreeg wat ik, moest doen en nu moest ik ineens zelf meedenken. Was dat niet de taak van de deskundige? Maar het bleek voor mij te werken. Ik ken mijn eigen lichaam het best. Ik weet wat ik wel en kan en de oefentherapeut speelt daar op in.” – Patiënt J. de V.

 

Voor wie is deze aanpak geschikt?

In principe voor iedereen die meer dan 6 maanden pijnklachten ervaart en voor wie de behandeling van deze klachten tot nu toe onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Denk daarbij aan de volgende aandoeningen: arthrose, rheuma, whiplash, (cervicale of lumbale) hernia, a-specifieke lage rugklachten, spanningshoofdpijn, uitstralende pijn in de arm of in het been.

Yvonne van de Ven is aangesloten bij het landelijk netwerk chronische pijn. Op de site van het netwerk vindt u nog meer informatie: www. netwerkchronischepijn.nl

 

error: Onze inhoud is afgeschermd